Waarom Zelfstandige Ondernemers Niet Duur Zijn, Maar Hun Prijs Waard

Als zelfstandige ondernemers worden we vaak geconfronteerd met de misvatting dat onze prijzen hoog zijn. Mensen kijken naar het uurtarief en trekken snel conclusies zonder de diepere kostenstructuur te begrijpen die achter onze tarieven schuilgaat. Laten we eens de sluier oplichten en de ware redenen achter de prijsstelling van zelfstandige professionals verkennen.

Stel je voor dat een zelfstandige €60,- per uur in rekening brengt. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien veel, maar laten we de cijfers eens nader bekijken. Van die €60,- gaat ongeveer 50% naar belastingen en verzekeringen, die vaak zwaarder drukken op zelfstandigen dan op werknemers in loondienst.

Je hebt als zelfstandige verplicht te betalen:

  • Belastingen (+/- 50% van je inkomen)
  • Sociale bijdragen (+/- €900 per kwartaal)
  • Boekhouder (+/- €100-150/uur)
  • Verzekeringen: burgerlijke aansprakelijkheid, gewaarborgd inkomen, pensioensparen, hospitalisatieverzekering, autoverzekering, … (niet verplicht maar eh zonder ben je snel failliet vrees ik!) (+/- per verzekering €500-2000/jaar)
  • Een som aan kant zetten voor: je eerste (onbetaalde) 30 dagen ziekte, vakantiedagen, onverwachte kosten, … (idem)

Oke, dan blijft er nog ongeveer €30,- over, mooi verdiend toch? Maar we zijn er nog niet. Als zelfstandige is het belangrijk om een degelijke opleiding gehad te hebben en om je regelmatig bij te scholen. Deze opleiding kost enerzijds ook geld, maar anderzijds ook tijd. En tijd… is geld. Ikzelf zit momenteel aan mijn 8e (!) jaar studeren. 8 Jaar studeren om zoveel mogelijk diensten te kunnen aanbieden, maar ook 8 jaar waarin ik minder heb kunnen verdienen en sparen. Ook wie afgestudeerd is moet zijn vaardigheden scherp houden en dus regelmatig op bijscholing gaan. Een voorbeeld om een idee te geven wat ik zelf betaal aan mijn opleiding: de opleiding veterinaire osteopathie kost €10.000 (zonder de extra kosten die hier bij komen mee te rekenen), de opleiding diergeneeskunde kost zonder boeken (die vaak €100 of meer kosten) €800/jaar minimum.

Maar laten we nog een laag dieper graven. Denk aan de tijd die een zelfstandige besteedt ook na of voor jouw dienst. Bijvoorbeeld: Terwijl klanten misschien alleen de fotoshoot meemaken, gaat er achter de schermen nog heel wat tijd en moeite in het perfectioneren van elke afbeelding, het zoeken van goede locaties, … Deze uren worden vaak niet rechtstreeks in rekening gebracht maar maken integraal deel uit van het werk van de fotograaf. Het is zeker geen 9-5 job en niet alle werkuren worden vergoed of omgezet naar vakantie.

Om genoeg klanten te verwerven moet een zelfstandige reclame maken. Denk aan: bedrukkingen, reclameborden, publicaties, social media promoties, enz. Ook hier kruipt opnieuw heel wat tijd en geld in.

Het verhaal gaat verder. Bijna elke zelfstandige heeft materiaal nodig, dit kan gaan van enkele honderden euro’s maar ook enkele tienduizenden euro’s. Wie misschien niet meteen het budget heeft om een dure aanschaf te doen moet gaan huren. Materiaal huren, een praktijkruimte huren, ook alweer een deel van het inkomen wat moet worden afgedragen. Een voorbeeld: een professionele camera kost al gauw +€2000, idem voor de bijhorende lenzen. Een aquatrainer voor honden kost meer dan €30.000. Een professionele laser meer dan €3000.

Dat is dus voor wie van thuis uit werkt bijvoorbeeld, maar er zijn ook mensen die hun auto dienen te gebruiken om zich tussen klanten te verplaatsen. Bij een auto hoort: de aankoop van de auto, onderhoud van de auto, benzinekosten, verzekeringen, slijtage van de auto, taksen, … Ook met dit bedrag dient een zelfstandige rekening te houden bij het opstellen van zijn uurloon. Zelfstandigen krijgen geen bedrijfswagen of fietsvergoeding, helaas.

Zo, ik denk dat ik nu al het meeste van de professionele kosten aangetoond heb. Laten we voor het gemak even stellen dat we van die €60,- die we aan het begin hadden, nu nog €18,- overhouden. En dat is ruim gerekend. Maar nu komt er nog het uitkeren van een leefbaar loon aan jezelf als zelfstandige. Voor veel zelfstandigen is dit hun enige bron van inkomen. Ze moeten niet alleen hun eigen levensonderhoud bekostigen, maar ook zorgen voor eventuele zakelijke uitgaven en spaargeld voor toekomstige investeringen, zorgen voor een gezin en dieren, afbetalen van leningen, huishuur, …

Soms lees ik op sociale media reacties zoals: “Ja maar, persoon X kan het voor €10/uur.” Nee eigenlijk kan dat niet. Er zijn dan meerdere mogelijke verklaringen: die persoon werkt in het zwart en is niet verzekerd waardoor zowel jij als deze persoon een groot risico lopen wanneer er iets gebeurd, de persoon is nog student en is dus vrijgesteld van een zeer groot deel van alle bovengenoemde kosten, de persoon hoeft niet te leven van zijn activiteit (en draait mogelijk zelfs verlies).

Als klanten de prijs van een zelfstandige ondernemer in twijfel trekken, moeten ze ook de waarde van het geleverde werk erkennen. Zelfstandigen investeren niet alleen geld, maar ook tijd, passie en expertise in hun vak. Ze streven naar excellentie, streven naar perfectie en willen niets minder dan het beste voor hun klanten. Steun daarom de ondernemers door hun een eerlijke prijs te geven voor hun werk.

Dus, de volgende keer dat je een zelfstandige professional overweegt in te huren, bedenk dan dat de prijs die ze vragen een afspiegeling is van de waarde die ze bieden en de kosten die ze moeten dekken. Het is niet alleen een tarief, maar een investering in kwaliteit, service en vakmanschap.

Liefs Luna

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *