Wat is hydrotherapie?

Hydrotherapie is een vorm van bewegingstherapie. Hierbij benutten we zowel warmte,  drijfkracht en weerstand van het water om je hond te helpen. Hierdoor kan je hond trainen zonder de gewrichten te overbelasten.

Het is ideaal voor honden van alle leeftijden en conditieniveaus, van jonge pups tot senior honden, en is bijzonder gunstig voor honden die herstellen van een blessure of operatie.

Dankzij water kan je hond zijn spieren, evenwicht en uithouding trainen zonder zijn gewrichten te belasten. Warm water verwijdt de bloedvaten, wat de bloedtoevoer naar beschadigde weefsels vergemakkelijkt. De daarmee gepaard gaande aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen leidt tot vlugger herstel van de vermoeide spieren.

Waarom hydrotherapie voor honden (en katten?)

 • Spieropbouw en Conditie: De waterweerstand bevordert spierontwikkeling, evenwicht en uithoudingsvermogen. Het verhoogt ook het metabolisme, wat gewichtsverlies en vetverbranding stimuleert.
 • Verminderde Gewrichtsbelasting: Het water ondersteunt de hond waardoor pijnlijke gewrichten ontlast worden maar kan de hond toch zijn spieropbouw trainen. Zelfs honden die niet zelfstandig kunnen lopen, kunnen zo hun toch hun beweging oefenen.
 • Pijnverlichting: De hydrostatische druk van het water vermindert zwellingen en helpt pijn te verlichten.
 • Spierontspanning: De kracht en de warmte van het water helpt de spieren te ontspannen, bevordert de bloedsomloop en verlicht spierpijn.  

Wanneer hydrotherapie?

 • Artrose patiënten: Verlichting van pijn en verbetering van de mobiliteit.
 • Spieropbouw: Versterking van de spieren zonder extra belasting.
 • Revalidatie van neurologische patiënten: Bijvoorbeeld bij hernia, spondylose, of verlammingsverschijnselen.
 • Revalidatie van orthopedische patiënten: Bijvoorbeeld bij artrose, heupdysplasie, elleboogdysplasie, patella luxatie, of na een kruisbandoperatie.
 • Conditietraining: Verbetering van de algehele fitheid en uithoudingsvermogen.
 • Pre-operatief: Voorbereiding van het lichaam op een operatie.
 • Andere aandoeningen zoals ouderdom, overgewicht, en sporthonden.
 • Watergewenning 

Waar?

Suikerstraat 16, 9340 Lede

Wanneer?

Boeken kan via de online agenda of via Whatsapp naar (+32) 479 22 80 84

 

Kostprijs:

€50/sessie (30min)

Wil je je hond op een aangename manier laten revalideren of trainen in het water? Neem dan contact op

 

 

Praktische info voor je afspraak:
 1. Geen Voeding Vóór de Sessie: Laat je dier vier uur voor de sessie niet eten.
 2. Uitlaten Vooraf: Zorg dat je hond goed is uitgelaten voordat je langskomt. (Bij ongelukjes moet de hele watertank vervangen worden.)
 3. Tuigje/Borststuk: Als je hond gewend is om een tuigje of borststuk te dragen, breng dit dan mee (het zal nat worden).
 4. Favoriete Speeltjes en Snoepjes: Breng zijn favoriete speeltje of snoepjes mee voor comfort en beloning.
 5. Handdoek: Neem een handdoek mee om je hond na de sessie af te drogen, en eventueel een extra handdoek voor in de wagen.
Waarom een aquatrainer?

Wij kiezen voor een aquatrainer vanwege de gecontroleerde en consistente omstandigheden die het biedt. Met instelbare waterhoogte en loopbandweerstand kunnen we gerichte en veilige oefeningen uitvoeren. Dit maakt de aquatrainer een effectievere en preciezere optie voor het herstel en de algehele gezondheid van je hond.

Hydrotherapie vervangt geen medische zorg. Het is een aanvulling. Consulteer eerst je dierenarts bij ernstige problemen.