Hydrotherapie


Wat is hydrotherapie?
Hydrotherapie is een vorm van bewegingstherapie. Hierbij benutten we zowel warmte, drijfkracht en weerstand van het water om je hond te helpen. Hierdoor kan je hond trainen zonder de gewrichten te overbelasten.
Het is ideaal voor honden van alle leeftijden en conditieniveaus, van jonge pups tot senior honden, en is bijzonder gunstig voor honden die herstellen van een blessure of operatie.
Dankzij water kan je hond zijn spieren, evenwicht en uithouding trainen zonder zijn gewrichten te belasten. Warm water verwijdt de bloedvaten, wat de bloedtoevoer naar beschadigde weefsels vergemakkelijkt. De daarmee gepaard gaande aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen leidt tot vlugger herstel van de vermoeide spieren.
Waarom hydrotherapie voor honden (en katten?)
- Spieropbouw en Conditie: De waterweerstand bevordert spierontwikkeling, evenwicht en uithoudingsvermogen. Het verhoogt ook het metabolisme, wat gewichtsverlies en vetverbranding stimuleert.
- Verminderde Gewrichtsbelasting: Het water ondersteunt de hond waardoor pijnlijke gewrichten ontlast worden maar kan de hond toch zijn spieropbouw trainen. Zelfs honden die niet zelfstandig kunnen lopen, kunnen zo hun toch hun beweging oefenen.
- Pijnverlichting: De hydrostatische druk van het water vermindert zwellingen en helpt pijn te verlichten.
- Spierontspanning: De kracht en de warmte van het water helpt de spieren te ontspannen, bevordert de bloedsomloop en verlicht spierpijn.
Wanneer hydrotherapie?
- Artrose patiënten: Verlichting van pijn en verbetering van de mobiliteit.
- Spieropbouw: Versterking van de spieren zonder extra belasting.
- Revalidatie van neurologische patiënten: Bijvoorbeeld bij hernia, spondylose, of verlammingsverschijnselen.
- Revalidatie van orthopedische patiënten: Bijvoorbeeld bij artrose, heupdysplasie, elleboogdysplasie, patella luxatie, of na een kruisbandoperatie.
- Conditietraining: Verbetering van de algehele fitheid en uithoudingsvermogen.
- Pre-operatief: Voorbereiding van het lichaam op een operatie.
- Andere aandoeningen zoals ouderdom, overgewicht, en sporthonden.
- Watergewenning
Veiligheids- en hygiënevoorschriften:
Volgende honden komen niet in aanmerking voor hydrotherapie: loopse teven, honden met hart- of longziekten, honden met open wonden, honden met huidproblemen, honden die incontinent zijn.

Kostprijs:
€45/sessie (30min)
Je krijgt bij aanvang een 10 beurtenkaart. Deze wordt iedere keer afgestempeld. De 10x is gratis. = > 405 euro voor 10 beurten.
Wil je je hond op een aangename manier laten revalideren of trainen in het water? Neem dan contact op
Praktische info voor je afspraak:
- Geen Voeding Vóór de Sessie: Laat je dier vier uur voor de sessie niet eten.
- Uitlaten Vooraf: Zorg dat je hond goed is uitgelaten voordat je langskomt. (Bij ongelukjes moet de hele watertank vervangen worden.)
- Tuigje/Borststuk: Als je hond gewend is om een tuigje of borststuk te dragen, breng dit dan mee (het zal nat worden).
- Favoriete Speeltjes en Snoepjes: Breng zijn favoriete speeltje of snoepjes mee voor comfort en beloning.
- Handdoek: Neem een handdoek mee om je hond na de sessie af te drogen, en eventueel een extra handdoek voor in de wagen.
- Wanneer jouw teef loops is gelieve dan de afspraak te verplaatsen naar een later moment.
Kosteloos annuleren of verplaatsen kan tot 48u voor uw afspraak. Bij niet tijdig of correct annuleren zal er 100% van de dienst in rekening worden gebracht. Zie: algemene voorwaarden.
Waarom een aquatrainer?
Wij kiezen voor een aquatrainer vanwege de gecontroleerde en consistente omstandigheden die het biedt. Met instelbare waterhoogte en loopbandweerstand kunnen we gerichte en veilige oefeningen uitvoeren. Dit maakt de aquatrainer een effectievere en preciezere optie voor het herstel en de algehele gezondheid van je hond.
In samenwerking met EDO/CDO Osteopaat Elke Schollaert.
Veelgestelde vragen
Nee, hydrotherapie is over het algemeen pijnvrij. Warm water ontspant spieren, de opwaartse druk verlaagt gewrichtsbelasting en weerstand bouwt kracht op – – zonder pijn
Dat hangt af van de klacht. Lichte gevallen kunnen baat hebben bij enkele sessies, bij chronische of post-operatieve revalidatie is een traject van 6–11 sessies gebruikelijk. Belangrijk voor het resultaat is om het behandelplan om te volgen.
Hydrotherapie kan stressvol zijn maar dat hoeft niet. Ook angstige honden wennen goed. We doen alles op tempo van jouw hond en met positieve bekrachtiging.
Ja, hydrotherapie kan ook toegepast worden bij katten, mits aangepast aan hun behoefte en stressniveau.
Dat kan! Vergoedingen kunnen verschillen per verzekering, best navragen bij jouw dierverzekering.
Ja graag zelfs! Je aanwezigheid werkt vaak geruststellend voor het dier.
Sommige dieren tonen al na één sessie meer soepelheid of minder pijn. Bij chronische problemen of na operaties duurt het meestal enkele sessies (3–6) voor merkbare verbeteringen. De vooruitgang wordt opgevolgd en aangepast per dier. Het is hierbij erg belangrijk om je aan het voorgeschreven behandelplan te houden. Bij vroegtijdige stopzetting of geen consequente opvolging zal het resultaat ook minder goed zijn!
Dat is geen probleem. De sessies worden rustig opgebouwd met geduld, positieve bekrachtiging en eventueel speeltjes of snacks. Veel dieren die eerst wat aarzelden, genieten er uiteindelijk van.
Ja, het water wordt continu gefilterd en behandeld. Na elke sessie worden er reinigingsprocedures gevolgd. Dit voorkomt de overdracht van bacteriën en houdt het veilig voor elk dier.
Ja, vooral voor jonge dieren met groeiafwijkingen zoals HD of patella luxatie. Vroegtijdige bewegingstherapie in water ondersteunt spieropbouw en helpt om de ontwikkeling van gewrichten in goede banen te leiden zonder overbelasting.
Hydrotherapie vervangt geen medische zorg. Het is een aanvulling. Consulteer eerst je dierenarts bij ernstige problemen.
© 2019 World of Dreyma