In September 2020 startte ik met een opleiding tot paardenosteopaat. Ik heb tijdens deze eerste maanden cranio-sacrale technieken verworven. Omdat ik onvoldoende voldoening uit de opleiding haalde heb ik maanden gezocht naar een opleiding die helemaal met bij mij aansloot. Telkens kwam ik uit op het Vluggen Instituut in Duitsland, een opleiding waar studenten EDO en CDO osteopaat kunnen worden. Dit is 1 van de meest kwalitatieve opleidingen die bestaat om osteopathie voor dieren te beoefenen. Maar ook deze opleiding sloot nog steeds niet 100% aan bij wat ik zocht. Ik begon daarom met op zelfstandige basis diergeneeskunde te studeren om een stevige achtergrondkennis te hebben en ging ondertussen verder met mijn zoektocht naar een opleiding.

Tijdens mijn opzoekwerk kwam ik terecht bij Elke Huypens, een EDO-CDO-DO osteopaat met daarnaast een opleiding in de Causopraxie en het Coachen met paarden. Op haar website las ik het volgende:

“Osteopathie/causopractie is niet enkel manipuleren en supplementen geven, maar weten waarom de blokkade er is. Problemen worden opgelost via technieken uit kinesiologie & kennis van anatomie, fysiologie, voedingsleer, biochemie, neurologie, biomechanica & coaching om zo een beter welbevinden te bekomen van je dier en jezelf.” Bron: Elke Huypens

Nog nooit eerder had ik me zo herkend in een uitspraak. Ik ben een enorme voorstander van een holistische aanpak en het waarom van dingen onderzoeken. Ik hou niet van symptoombestrijding en werk liever preventief en indien nodig aan de kern van het probleem. Ik besloot Elke te contacteren met de vraag of zij mij al haar kennis wilde aanleren in een privé-opleiding. Elke had reeds de droom om anderen op te leiden als ‘Health Practioners‘ en zo had ik mijn opleiding gevonden. In September 2021 zal ik starten met mijn opleiding voor paarden, waarna ik deze zal vervolgen voor honden.

Voor welke problemen?

Paarden:

  • Preventief (vaak leggen wij onze paarden een niet natuurlijke levensstijl op. In de natuur zal een paard bijna een hele dag eten en bewegen, terwijl veel gedomesticeerde paarden in een stal opgesloten staan en maar 2x/dag gevoederd worden. Ook speelt verkeerde voeding vaak een rol. De competities die onze atleten doen verhoogt ook het risico op blessures/onregelmatigheden en ook ondervinden veel paarden problemen door de inwerking van het gewicht van de ruiter en/of een slecht passend zadel, invloed van ontwormingen en vaccinaties, …)
  • Gedragsmatig (agressie, weinig eetlust, asociaal naar andere paarden, onhandelbaar, headshaking, singeldwang, problemen met opzadelen, minder/te veel energie, happen, overgevoeligheid bij borstelen, etc.
  • Fysiek (manken of onregelmatig lopen zonder dat er een duidelijke oorzaak is, stijfheid, struikelen, slecht verzamelen, bekkenpijn, lusteloos veulen (na geboorte), hoefbevangenheid, hoesten, moeilijk ruiven, bokken/weglopen tijdens het rijden, problemen met overgangen rijden, moeilijk onderbrengen van de achterhand, zich verzetten tegen de ruiterhand, moeite met galopperen langs een kant, pijn gedaan door een gevecht of val op de weide, moeilijk drachtig raken, maagproblemen, allergie, doffe vacht, …)

Honden:

  • Preventief (trekken aan de halsband, oudere honden, sporthonden, invloed van ontwormingen en vaccinaties)
  • Gedragsmatig (hyperactiviteit, bijten, lusteloosheid)
  • Fysiek (manken, verteringsproblemen, jeuk, doffe vacht, niet willen eten, littekenvorming na operatie, rugpijn, snel buiten adem zijn, problemen aan de luchtwegen)

Aanpak:

Voeding:

Paarden:

De meest natuurlijke voeding voor paarden is graanvrij en bevat zoveel mogelijk ruwvoer en kruiden.

Aan te raden merken (op geen enkele wijze gesponsord): Equifyt, Agrobs

Honden:

Het spijsverteringsstelsel van een hond is aangepast op het eten van rauw voer. De meest natuurlijke voeding voor een hond is daarom vers voer: KVV of BARF.

Aan te raden leveranciers (op geen enkele wijze gesponsord): Topdog, Botanisch in Balans

Gedrag:

Mijn overtuiging is dat het lichaam niet onlosmakelijk kan gezien worden van de geest. Dieren kunnen beter van hun lichamelijke klachten worden afgeholpen als zij ook mentaal in evenwicht zijn. Wanneer dit niet het geval is dan zullen ook de lichamelijke klachten blijven terugkomen.

Belangrijk: Osteopathie vormt een aanvulling op algemene diergeneeskunde, het is geen vervanging ervan. Bij ernstige problemen dien je altijd eerst een dierenarts te laten komen om je dier te laten onderzoeken.