In September 2020 startte ik met een opleiding tot paardenosteopaat. Ik heb tijdens deze eerste maanden cranio-sacrale technieken verworven. Omdat ik onvoldoende voldoening uit de opleiding haalde heb ik maanden gezocht naar een opleiding die helemaal met bij mij aansloot. Telkens kwam ik uit op het Vluggen Instituut in Duitsland, een opleiding waar studenten EDO en CDO osteopaat kunnen worden. Dit is 1 van de meest kwalitatieve opleidingen die bestaat om osteopathie voor dieren te beoefenen. Maar ook deze opleiding sloot nog steeds niet 100% aan bij wat ik zocht. Ik begon daarom met op zelfstandige basis diergeneeskunde te studeren om een stevige achtergrondkennis te hebben en ging ondertussen verder met mijn zoektocht naar een opleiding.

En wie zoekt, die vindt ! Sinds februari 2022 ben ik gestart met de opleiding veterinaire osteopathie aan het Supple Spine Insitute bij dr. Anneke Schellingerhout (welke zelf aan het Vluggen studeerde). Een instituut voor en door dierenartsen e.d. waar men chiropractie en osteopathie kan volgen. Hier zal ik in zowel gezelschapsdieren als paarden afstuderen.

 

Voor welke problemen?

Paarden:

  • Preventief (vaak leggen wij onze paarden een niet natuurlijke levensstijl op. In de natuur zal een paard bijna een hele dag eten en bewegen, terwijl veel gedomesticeerde paarden in een stal opgesloten staan en maar 2x/dag gevoederd worden. Ook speelt verkeerde voeding vaak een rol. De competities die onze atleten doen verhoogt ook het risico op blessures/onregelmatigheden en ook ondervinden veel paarden problemen door de inwerking van het gewicht van de ruiter en/of een slecht passend zadel, invloed van ontwormingen en vaccinaties, …)
  • Gedragsmatig (agressie, weinig eetlust, asociaal naar andere paarden, onhandelbaar, headshaking, singeldwang, problemen met opzadelen, minder/te veel energie, happen, overgevoeligheid bij borstelen, etc.
  • Fysiek (manken of onregelmatig lopen zonder dat er een duidelijke oorzaak is, stijfheid, struikelen, slecht verzamelen, bekkenpijn, lusteloos veulen (na geboorte), hoefbevangenheid, hoesten, moeilijk ruiven, bokken/weglopen tijdens het rijden, problemen met overgangen rijden, moeilijk onderbrengen van de achterhand, zich verzetten tegen de ruiterhand, moeite met galopperen langs een kant, pijn gedaan door een gevecht of val op de weide, moeilijk drachtig raken, maagproblemen, allergie, doffe vacht, …)

Honden:

  • Preventief (trekken aan de halsband, oudere honden, sporthonden, invloed van ontwormingen en vaccinaties)
  • Gedragsmatig (hyperactiviteit, bijten, lusteloosheid)
  • Fysiek (manken, verteringsproblemen, jeuk, doffe vacht, niet willen eten, littekenvorming na operatie, rugpijn, snel buiten adem zijn, problemen aan de luchtwegen)
 

Belangrijk: Osteopathie vormt een aanvulling op algemene diergeneeskunde, het is geen vervanging ervan. Bij ernstige problemen dien je altijd eerst een dierenarts te laten komen om je dier te laten onderzoeken.